włoska restauracja bez glutenu Kraków

Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród wielu wariantów, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i duża dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie smaki

Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne dania włoskie

Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.

Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, gnocchi, piada i liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *